• Home
  • Help
  • Search
  • Login
  • Register
  Show Posts
Pages: [1] 2
1  General Category / General Discussion / CuBox wifi on: February 08, 2014, 05:08:21 PM
Has anyone successfully gotten the CuBox wifi to function as an access point?
2  General Category / General Discussion / Re: WANTED: GuruPlug JTAG Module on: February 08, 2014, 05:03:39 PM
http://ilovemyxo.wordpress.com/2012/02/14/2012-price-list-for-one-laptop-per-child-replacement-parts/?relatedposts_exclude=138
The OLPC XO Serial Adapter Kit $25
works on my DreamPlug at half the price.
The only proviso is that you must connect Black, Red, Green to Ground, Rx, Tx (respectively) rather than the way you would if you were connecting to an XO.
No soldering involved.  It comes with the correct connector.
It's very small and much more convenient than the expensive one provided by Globalscale.

You could also consider Adafruit's FTDI Friend:
 http://www.adafruit.com/products/284
but you'd have to also get the correct connector- one of the "picoblade" products from AMP.   
Available here:
http://www.digikey.com/product-detail/en/0510210400/WM1722-ND/242844
But you'd have to figure out how to connect the wires- I haven't figured it out yet although haven't tried very hard because the XO adapter works very well.

3  General Category / General Discussion / Re: Dreamplug, SD8787, AP, AccessPoint on: February 08, 2014, 04:45:28 PM
I've been struggling with this problem as well.
I've got the following installed and working on my DreamPlug model: 003-DS2001:
wget http://http.debian.net/debian/pool/main/u/u-boot/u-boot_2012.04.01-2_armel.deb
wget http://http.debian.net/debian/dists/wheezy/main/installer-armel/current/images/kirkwood/netboot/marvell/dreamplug/uImage
wget http://http.debian.net/debian/dists/wheezy/main/installer-armel/current/images/kirkwood/netboot/marvell/dreamplug/uInitrd

It has the 8787 wifi chipset.

As suggested in a previous post, I tried:
root@shirati:/etc/apt# iw dev mlan0 interface add uap0 type __ap
command failed: No such device (-19)
root@shirati:/etc/apt#

but as you can see, I'm missing something.  The "__ap" looks suspicious.
I'd be grateful for any guidance.
cheers,alex
4  Hardware and U-Boot firmware / U-Boot stuff / Re: How to reset root password by boot loader on: July 01, 2012, 08:26:09 AM
To recover from a lost root password on a plug computer (I needed to do
this on a DreamPlug) here's what I did according to the suggestions found
here and at
http://archlinuxarm.org/forum/viewtopic.php?f=7&t=613

In uboot:
setenv x_bootargs_pwrecov init=/bin/bash

Then using copy and past I brought a copy of the existing bootcmd
variable into my favorite editor (vim) and added "${x_bootargs_pwrecov};"
to the end of the list of the other bootargs so that it looks like the
following:

bootcmd=setenv ethact egiga0; ${x_bootcmd_ethernet}; setenv ethact egiga1; ${x_bootcmd_ethernet}; ${x_bootcmd_usb}; ${x_bootcmd_kernel}; setenv bootargs ${x_bootargs} ${x_bootargs_root}; ${x_bootcmd_pwrecov}; bootm 0x6400000;

Copy and paste back into uboot and boot up.

This is supposed to give you a terminal for which a password is not needed.
That didn't happen
But what did change is that now the system 'remembered' my root password.

I'm happy of course to have root control back but explanations seem lacking:-)
5  Linux Stuff / General Linux questions / Re: usb devices interfere with netwoking on Dreamplug on: June 27, 2012, 12:03:11 AM
I haven't figured out what's actually doing the mounting but I did manage to get around the problem by adding the following python script to the end of /etc/rc.local. It might be useful to someone.
Code:
#!/usr/bin/env python
# myfstab.py

# My hack to get around the automounting of attached USB connected partitions.
# This problem seems to arise on the 1001 version of the DreamPlug.
# I have not encountered it on the 0901 version.

"""
Creates a file 'sde_mounts' for parsing so that all
/dev/sde partitions can be unmounted and then remounted where
we want them, this time making use of labels.
"""
import os

device = "/dev/sde"
file = "/tmp/sde_mounts"
sleep = "sleep 30"
os.system(sleep)  # So that system can complete what it does.
cmd = "mount -l | grep %s > %s"%(device, file,)
os.system(cmd)    # Create file for parsing.
# The above command is harmless and need not be commented out.
# If you do comment it out, the rest of the program will fail.

for line in open(file):
  if line[:8] == '/dev/sde':    # A partition that we want to unmount.
    dev = line[:9]
    cmd = "umount %s"%(dev, )
    # print cmd
    os.system(cmd)

fstab = (
("ext3", "rw,auto", "LABEL=/home",     "/mnt/Home",        ),
("ext3", "rw,auto", "LABEL=TODD",      "/mnt/Todd",        ),
("ext3", "rw,auto", "LABEL=BU",        "/mnt/BU",          ),
("ext3", "rw,auto", "LABEL=/usrlocal", "/mnt/oldusrlocal", ),
("ext3", "rw,auto", "LABEL=/var",      "/mnt/oldvar",      ),
("ext3", "rw,auto", "LABEL=/tmp",      "/mnt/oldtmp",      )
)

for t in fstab:
  cmd = "mount -t %s -o %s %s %s"% t
  print cmd
  os.system(cmd)

Anyone who chooses to use it will of course need to edit the fstab list of tuples to suit their own needs.
6  Linux Stuff / General Linux questions / Re: usb devices interfere with netwoking on Dreamplug on: June 24, 2012, 04:55:14 PM
I agree that there is a mechanism that automounts but I can't find what it is.
I can see no mention of usb in the hal, udev or udev-mtab files in /etc/init.d.
Has anyone any suggestions where this is being done?
alex
7  Linux Stuff / General Linux questions / Re: usb devices interfere with netwoking on Dreamplug on: June 23, 2012, 11:11:20 AM
I checked and found that there is no automount:
Code:
root@dp3:/etc/init.d# man automount
No manual entry for automount
root@dp3:/etc/init.d# dpkg -L automount
Package `automount' is not installed.
Use dpkg --info (= dpkg-deb --info) to examine archive files,
and dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) to list their contents.
root@dp3:/etc/init.d#
Is there some other deamon that might be causing the problem?
Here's a listing of /etc/init.d:
Code:
root@dp3:/etc/init.d# ls
README        hostname.sh       mtab.sh      single
alsa-utils     hwclock.sh       mysql      skeleton
apache2        hwclockfirst.sh       networking     ssh
bluetooth      ifupdown       nginx      stop-bootlogd
bootlogd       ifupdown-clean       openbsd-inetd  stop-bootlogd-single
bootlogs       kbd       portmap      sudo
bootmisc.sh    keyboard-setup       pppd-dns      udev
checkfs.sh     killprocs       procps      udev-mtab
checkroot.sh   lighttpd       rc      udhcpd
console-setup  module-init-tools      rc.local      umountfs
cron        mountall-bootclean.sh  rcS      umountnfs.sh
dbus        mountall.sh       reboot      umountroot
dnsmasq        mountdevsubfs.sh       rmnologin      urandom
exim4        mountkernfs.sh       rsync      x11-common
fam        mountnfs-bootclean.sh  rsyslog
hal        mountnfs.sh       samba
halt        mountoverflowtmp       sendsigs
root@dp3:/etc/init.d#

Thank you for your input.
ak
8  Linux Stuff / General Linux questions / usb devices interfere with netwoking on Dreamplug on: June 21, 2012, 10:04:18 PM
I have a version 1001 (vs 0901) DreamPlug and USB mounted hard drive partitions seem to interfere with networking.
The first line in /etc/fstab reads "#  UNCONFIGURED FSTAB FOR BASE SYSTEM" which might be trying to tell me something I'm not getting.
An external usb connected HD with several partitions, gets its partitions automatically mounted to /media/usbX where there is a different X for each partition.
Anything I add to fstab seems to be ignored, probably because what I want to mount is already mounted and must be unmounted before it can be mounted where I want it. This can all be done mannually. Since fstab wasn't doing it for me I tried unmounting and then mounting in /etc/rc.local
This worked regarding the drives but it kills networking. The output of ifconfig suggests that all is in order but the networking doesn't work.
The relevant error message seems to be "ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link not ready."
If I get rid of the external hard drive and all the mounting commands, networking works fine.
Has any one encountered anything like this &/or can anyone suggest how to trouble shoot it further?
thks, alex
9  Linux Stuff / General Linux questions / $SSID on: March 31, 2012, 10:58:40 AM
re Dreamplug
"""
#/usr/bin/uaputl sys_cfg_ssid $SSID
"""
sets the $SSID,
but where is SSID defined?

Any guidance would be appreciated.
ak
10  Linux Stuff / General Linux questions / Re: eth0 Debian SheevaPlug on: February 08, 2010, 11:22:53 AM
Well I guess mine is your second! Thanks for the input. It's reassuring to know this isn't the only time this has been known to happen. I haven't opened it up to see what's written on the inside, but I have to assume that the mac address given by the ifconfig command has to be the correct one.
cheers,
ak
11  Linux Stuff / General Linux questions / Re: debian package authentication on: February 08, 2010, 11:17:57 AM
I've done a little more trouble shooting:

On another debian box I have, I successfully did
Code:
gpg --keyserver pgpkeys.mit.edu --recv-key  9AA38DCD55BE302B
gpg -a --export 9AA38DCD55BE302B | sudo apt-key add -
and after that I was able to apt-get update && apt-get upgrade
but on the SheevaPlug:
Code:
plug:~# gpg --keyserver pgpkeys.mit.edu --recv-key  9AA38DCD55BE302B
gpg: requesting key 55BE302B from hkp server pgpkeys.mit.edu
?: pgpkeys.mit.edu: Host not found
gpgkeys: HTTP fetch error 7: couldn't connect: Success
gpg: no valid OpenPGP data found.
gpg: Total number processed: 0
plug:~#
things don't work so well even though
Code:
plug:~# ping pgpkeys.mit.edu
PING CRYPTONOMICON.mit.edu (18.9.60.141) 56(84) bytes of data.
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=1 ttl=50 time=95.8 m
s
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=2 ttl=50 time=97.2 m
s
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=3 ttl=50 time=96.9 m
s
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=4 ttl=50 time=95.8 m
s
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=5 ttl=50 time=96.2 m
s
64 bytes from CRYPTONOMICON.MIT.EDU (18.9.60.141): icmp_seq=6 ttl=50 time=96.3 m
s
^C
would suggest that resolve seems to be working fine.

any ideas?
12  Linux Stuff / General Linux questions / Re: Guide to getting up and running with Debian on: February 08, 2010, 08:18:51 AM
You are correct: on my screen with my eye site, it wasn't until you pointed it out that I noticed that that word was a link. Sorry.
13  Linux Stuff / General Linux questions / Re: eth0 Debian SheevaPlug on: February 08, 2010, 08:14:31 AM
> u-boot binary has a built-in ethaddr variable.
Thanks for that explanation.

It appears that the mac address on the back of my SheevaPlug is NOT the correct one which is a further complication: even if I had known about the ethaddr variable and 'corrected' it, I'd have put in an incorrect address.

So many places to stumble..

cheers,
ak
14  Linux Stuff / General Linux questions / Re: debian package authentication on: February 08, 2010, 08:03:20 AM
Thanks for the reply:
 I did as you suggested but still no success.
Here's the output:

plug:/var/lib/apt/lists/partial# mv * ~/partial/  #just in case I needed them back:-)
plug:/var/lib/apt/lists/partial# ls
plug:/var/lib/apt/lists/partial# apt-get clean && apt-get update
Hit http://security.debian.org squeeze/updates Release.gpg
Ign http://security.debian.org squeeze/updates/main Translation-en_US
Hit http://security.debian.org squeeze/updates Release
Ign http://security.debian.org squeeze/updates/main Packages/DiffIndex
Ign http://security.debian.org squeeze/updates/main Sources/DiffIndex
Ign http://security.debian.org squeeze/updates/main Packages
Ign http://security.debian.org squeeze/updates/main Sources
Hit http://security.debian.org squeeze/updates/main Packages
Hit http://security.debian.org squeeze/updates/main Sources
Err http://ftp.egr.msu.edu squeeze Release.gpg
  Temporary failure resolving 'ftp.egr.msu.edu'
Err http://ftp.egr.msu.edu squeeze/main Translation-en_US
  Temporary failure resolving 'ftp.egr.msu.edu'
Reading package lists... Done     
W: Failed to fetch http://ftp.egr.msu.edu/debian/dists/squeeze/Release.gpg  Temp
orary failure resolving 'ftp.egr.msu.edu'

W: Failed to fetch http://ftp.egr.msu.edu/debian/dists/squeeze/main/i18n/Transla
tion-en_US.lzma  Temporary failure resolving 'ftp.egr.msu.edu'

W: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used
 instead.
plug:/var/lib/apt/lists/partial# ls
plug:/var/lib/apt/lists/partial#  ping ftp.egr.msu.edu
PING ike.egr.msu.edu (35.9.37.225) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ike.egr.msu.edu (35.9.37.225): icmp_seq=1 ttl=50 time=98.8 ms
64 bytes from ike.egr.msu.edu (35.9.37.225): icmp_seq=2 ttl=50 time=100 ms
64 bytes from ike.egr.msu.edu (35.9.37.225): icmp_seq=3 ttl=50 time=98.8 ms
^C
--- ike.egr.msu.edu ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2001ms
rtt min/avg/max/mdev = 98.855/99.245/100.005/0.537 ms
plug:/var/lib/apt/lists/partial# cat /etc/apt/sources.list
# deb http://ftp.us.debian.org/debian/ squeeze main

deb http://ftp.egr.msu.edu/debian/ squeeze main
deb-src http://ftp.egr.msu.edu/debian/ squeeze main

deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main
deb-src http://security.debian.org/ squeeze/updates main
plug:/var/lib/apt/lists/partial#


My /etc/apt/sources.list has not been changed since installation and looks as shown above.

Something else that may be relevant is the following:
plug:/var/log# ping http://www.debian.org/mirror/list
ping: unknown host http://www.debian.org/mirror/list
plug:/var/log#

I've not noticed any other difficulty resolving URLs.

thanks again


 
15  Linux Stuff / General Linux questions / Re: eth0 Debian SheevaPlug on: February 08, 2010, 12:40:14 AM
I should have mentioned that indeed, deleting that file as you suggested has gotten things to the way I am accustomed to seeing them:
plug:~# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:43:ca:37:24 
          inet addr:10.0.0.165  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0 
Advice very much appreciated.
Pages: [1] 2